Bästa boktipsen inom klimat och miljö

Vi har samlat de bästa böckerna för ett mer hållbart liv. Läsvärda böcker inom klimat och miljö tillsammans med Adlibris. Det fina med just den här listan är att en liten slant för varje bok du köper går vidare till mer solenergi i världen via vårt samarbete med Trine.

Bokomslag

Titel och länk

Omslaget av Klimatsynda! av Mattias Goldmann

Klimatsynda!

Mattias Goldmann är en av landets mest inflytelserika klimatprofiler. I sin nya, syndigt optimistiska bok visar han hur vi en gång för alla kan lyckas med utmaningen att rädda klimatet. Under alla år av opinionsbildning har han och andra klimatdebattörer fokuserat på uppoffringar och försakelser, att ”vi måste byta livsstil för att rädda klimatet”. Därmed har de hela tiden skickat en signal att det som är ohållbart och dåligt för klimatet egentligen är roligare och mer attraktivt. Den signalen – menar Mattias Goldmann – är det dags skrota. För det är ju trots allt mänskligt att lusta och synda...

Mattias Goldmann går dödssynd för dödssynd igenom de skarpaste argumenten, de bästa exemplen på lyckade hållbarhetsprojekt från runtom i världen och de roligaste utmaningarna vi alla kan ta oss an för att tillsammans ställa om en gång för alla. Detta är en bok som är lika angelägen och användbar för privatpersoner som företag och organisationer från lokal till global nivå.

Författare: Mattias Goldmann
ISBN: 9789189043206
Till solenergi: 2,98 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet av Susanna Rosén

Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet

Hur skapar man en hållbar och klimatsmart trädgård? Det är frågan många trädgårdsinnehavare ställer sig idag, då klimatkris och nedgången i antalet pollinerande insekter står för de stora rubrikerna.

Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.

Författare: Susanna Rosén
ISBN: 9789113103655
Till solenergi: 2,98 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Åtta steg mot avgrunden - Vårt framtida liv på planeten av Jonathan Jeppsson

Åtta steg mot avgrunden - Vårt framtida liv på planeten

Vad väntar oss när klimatet allt mer kollapsar? Hur illa ute är vi egentligen? Vad är det för hemskt som ruvar vid århundradets slut? I boken Åtta steg mot avgrunden ger sig en av Aftonbladets främsta klimatjournalister in på en resa mot mörkrets hjärta för att ge svar på dessa ödesfrågor.

I åtta delar, en för varje årtionde, beskriver han med hjälp av en stor mängd vetenskapliga rapporter och intervjuer med forskare vad som kommer att hända med jorden och dess invånare under detta århundrade.

Författare: Jonathan Jeppsson
ISBN: 9789177750871
Till solenergi: 2,40 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av En annan framtid : Magnus Carlsons hållbarhetsresa av Johanna Stål, Magnus Carlson

En annan framtid : Magnus Carlsons hållbarhetsresa

I ”En annan framtid” får läsaren följa med på Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsons personliga och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv. Alla behöver lägga om sitt sätt att leva, men hur? Magnus har ställt om och visar att det inte är så svårt. Att börja i det lilla och därifrån ta det steg för steg gör att alla förändringar känns naturliga - och dessutom är det rätt kul! Läs mer om hur man kommer igång och ställer om hemma och på jobbet, om klimatpsykologi, att resa och äta mer klimatsmart, hållbarhet och ekonomi - och vad experterna tänker om hur man bäst förbereder sig inför framtiden. Här finns inga pekpinnar eller skuldbeläggande, däremot många konkreta tips och klimatförebilder att inspireras av! Medförfattare är journalisten och författaren Johanna Stål.

Författare: Johanna Stål, Magnus Carlson
ISBN: 9789137155593
Till solenergi: 2,75 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten av Hanna Olvenmark

Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten

Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp, och hon har en mission: att slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och framför allt pengar. I tre år har hon drivit den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen.

I kokboken Portionen under tian bjuder hon på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor. Det blir även 300-kronorsveckor med tillhörande inköpslistor och recept, samt allmänna stay cheap-tips för både storhandlingen, jobblunchen och utemiddagen. Om en med ute menar ute i naturen.

Författare: Hanna Olvenmark
ISBN: 9789177750567
Till solenergi: 1,48 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Slow fashion : din guide till smart och hållbart mode av Jennie Johansson, Johanna Nilsson

Slow fashion : din guide till smart och hållbart mode

VARJE ÅR KASTAR den genomsnittlige svensken hela åtta kilo kläder rakt ner i soporna. Kanske är plaggen av så dålig kvalité att de går sönder redan efter en användning, eller så håller de bara inte för de allt snabbare trendväxlingarna. Innerst inne vet vi att allt detta köp-och-slängande är ohållbart men hur ska vi göra i stället? I en bok som är lika delar modemanifest och praktisk handbok besvarar Jennie Johansson och Johanna Nilsson frågor som: Vad är för- och nackdelarna med bambuviskos? Vad är fegmärkning, greenwashing, och hur lagar man ett par jeans så att det blir riktigt snyggt? Helt enkelt hur får man sin garderob att hålla längre? Oavsett om du är en modeälskande klädnörd eller om kläder bara är något du använder till att skyla din kropp, är denna bok en ovärderlig hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetenhet och miljö står i fokus.

Författare: Jennie Johansson, Johanna Nilsson
ISBN: 9789170379161
Till solenergi: 3,40 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Klimatpsykologi: Hur vi skapar hållbar förändring av Frida Hylander, Kali Andersson, Kata Nylén

Klimatpsykologi: Hur vi skapar hållbar förändring

Klimatpsykologi visar hur vi med kunskap om människans beteenden, känslor och perception och med kunskap om hur vi organiserar oss och samarbetar kan hitta verktyg för ett mer hållbart och effektivt klimatarbete.

Det här är boken för dig som vill agera aktivt för klimatet, i din roll som ledare, beslutsfattare och medmänniska. Den är för dig som är engagerad i miljörörelsen, för dig som har en position i samhället med möjlighet att påverka och för dig som själv börjat göra förändringar men är frustrerad över att kompisarna eller politikerna inte gör sin del.

Författare: Frida Hylander, Kali Andersson, Kata Nylén
ISBN: 9789127825574
Till solenergi: 3,75 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Gör skillnad! från klimatångest till handlingskraft av Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson

Gör skillnad! från klimatångest till handlingskraft

8 oktober 2018, samma dag som FN släppte den klimatrapport som slog fast att vi behöver fördubbla ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh Klimatklubben. Målet var att omvandla den utbredda klimatångesten till engagemang.

Samma sak vill de göra med den här boken, som med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och varje läsare kan hitta sin startposition och se vilka steg som gör störst skillnad.

Författare: Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson
ISBN: 9789113097671
Till solenergi: 3,20 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv av Johanna Stål & Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv

Boken är årets bok från Naturskyddsföreningen 2018 men tipsen i boken är fortfarande mycket aktuella. Den innehåller 365 tips för ett mer hållbart liv så alltså ett tips för varje dag under ett år. Tipsen är sorterade i kapitel som till exempel; vardagen, festen, arbetet

Författare: Johanna Stål & Naturskyddsföreningen
ISBN: 9789174248173
Till solenergi: 3,45 kr
>> Köp boken hos Adlibris