Se på TV och dokumentärer om klimat och miljö

Ett bra sätt att bli insatt i olika miljöfrågor är att faktiskt bara se på tv. Det är ju dessutom något vi i Sverige är extremt bra på. Så efter att ha sett två actionfilmer eller kanske två rom-coms så se på en dokumentär inom ämnet klimat och miljö. Vi har försökt att hitta så många som möjligt. En del kommer från Netflix och liknande tjänster men många har dessa tjänster ändå och om du Googlar kan du ibland hitta dem gratis på en site som skaparna lagt upp.

Kanal eller typ

Titel och länk

SVT Play

Vetenskapens värld: Framtidens mat

Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt - och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Vi besöker uppseendeväckande försöksodlingar, låter professionella kockar tillaga maten därifrån och så provsmakar vi om framtidens mat duger för våra kräsna smaklökar. (Finns att se på SVT Play fram till 20 mars 2021)

Youtube

Takeout Documentary

Takeout är en dokumentär om Amazonas skogsbränder och dess koppling till köttindustrin i Brasilien och runt om i världen

SVT Play

Klimataktivisterna som stängde London

Deras protester är fredliga men olagliga. Bilderna av hur de blockerade centrala London gjorde aktivisterna i Extinction Rebellion kända över hela världen. Det födde ökat stöd men retade också många människor som inte kunde ta sig till jobbet. Här är berättelsen inifrån den militanta rörelsen. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 april 2023)

SVT Play

Den giftblå floden

När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder skapar det jobb och kanske välstånd där och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav på sig. Kanadensisk miljödokumentär från 2017. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 juni 2023)

UR Play

I matindustrins spår

Journalisten Nelufar Hedayat undersöker den globala livsmedelskedjan för några av våra vanligaste ingredienser. Serien utforskar framtidens mat och hur vi ska tillgodose matbehovet för världens snabbt växande befolkning. Flera avsnitt i en serie. (Finns att se på UR Play fram till den 31 december 2020)

SVT Play

Den inre skogen

Skogen har alltid fungerat som en spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans eget inre. Vi får följa konstnärer och aktivister, bland andra Lars Lerin och Britta Marakatt-Labba, som berättar om hur deras liv och verk påverkats av skogen. Vad är det som går förlorat i oss själva när den vilda naturen trängs tillbaka, när upplevelsen av att vi är en del av en levande omvärld, bryter samman? Med Lars Lerin, Britta Marakatt-Labba, Helena Granström, Eirik Havnes, Helene Schmitz och Pella Thiel. (Finns att se på SVT Play fram till den 20 januari 2021)

SVT Play

När skogen tystnar

Följ med äventyraren Marcus Aspsjö på hans resa genom Alaska och var med när han bildar sin egna uppfattning om vikten av orörd natur för oss människor. Det här är dokumentären om situationen kring den svenska skogen och vildmarken. Sveriges orörda skogar blir färre samt tystare när den biologiska mångfalden håller på att försvinna. (Finns att se på SVT Play fram till 21 februari 2021)

Kunskapskanalen

Dokument utifrån: Kampanjen mot klimatet

På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt. (Kan ses på Kunskapskanalen till den 31 maj 2021)

SVT Play

Vetenskapens värld: Jordens stigande havsnivåer

En stigande havsyta har börjat förändra världskartan - i klimatförändringarnas spår. Skyddsåtgärder byggs nu för miljardbelopp, men trots det kommer vissa ö-stater att helt försvinna på sikt. Kommer ingenjörerna att kunna rädda världens stora kuststäder, och hur mycket kommer det att kosta? Vi följer med forskare till flera kontinenter för att förstå vad som sker när vattnet från jordens smältande isar får havet att stiga med flera meter. (Finns att se på SVT Play till den 24 oktober 2020)

SVT Play

Uppdrag granskning: Borta med vinden

I den norrländska skogen byggs en av norra Europas största vindkraftsparker. Men plötsligt stannar bygget upp. Miljardsatsningen på förnybar energi förvandlas till en härva av konflikter, miljöbrott och obetalda fakturor - där människor inte vill prata av rädsla för att råka illa ut. (Finns att se på SVT Play till den 16 nov 2020)

Youtube

Michael Moore Presents: Planet of the Humans

Michael Moore presenterar Planet of the Humans, en dokumentär som vågar säga vad ingen annan kommer att göra denna Earth Day - att vi tappar striden för att stoppa klimatförändringarna på planeten eftersom vi följer ledare som har tagit oss på fel väg - säljer ut den gröna rörelsen till rika intressen och företag i Amerika. Den här filmen är en väckarklocka till verkligheten som vi är rädda för att möta: att mitt i en människors orsakad utrotningshändelse är miljörörelsens svar att driva efter teknikfixar och bandhjälpmedel. Det är för lite, för sent. Observera att denna dokumentär är mycket ifrågasatt på grund av sitt innehåll. Sök gärna fram andras kommentarer och analyser för att få en fullständig bild.

SVT play

Vetenskapens Värld: Energirevolutionen

Det pågår en energirevolution. I Sverige och Västeuropa avvecklas nu både kolkraft och gammal kärnkraft. Forskare medverkar nu i en explosion av ny vindkraft, som kan ge el även när det inte blåser. Vi träffar också de forskare som experimenterar med annorlunda kärnkraft i form av minireaktorer. (Finns att se på SVT Play till 3 oktober 2020)

SVT play

Big boys gone bananas (Epilog till filmen Bananas)

En skildring av vad som hände bakom kulisserna i samband med lanseringen av dokumentärfilmen Bananas!*. När filmbolaget får ett brev som innehåller krav på att filmen ska dras tillbaka, ändras plötsligt spelreglerna. Advokater kommer in i bilden, och begrepp som stämning, mediamanipulation och skrämseltaktik blir verklighet för filmarna. En film om yttrandefrihetens pris. Svensk dokumentärfilm från 2011. (Finns att se på SVT Play fram till den 10 juli 2020)

SVT play

Bananas

Filmen som bananjätten Dole inte ville att världen skulle få se. Fredrik Gertten skildrar processen mellan bananindustrin och dess offer. Svensk dokumentär från 2009. (Finns att se på SVT Play fram till 10 juli 2020)

SVT play

Bikes vs cars

Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Allt fler försöker bryta sig fria från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar än idag. Fredrik Gerttens nya film skildrar en global kris: städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänar på privatbilismens framväxt lägger miljarder på lobby och reklam för att skydda sina affärer. Mot dem står alla som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken. (Finns att se fram till den 13 juli 2020)

SVT play

Den bittra smaken av Teflon

Teflon gör kanske att inget fastnar - men för att tillverka undermedlet krävs kemikalier som stannar i kroppen för evigt. När invånarna i en liten stad i West Virginia upptäcker att kemijätten DuPont medvetet förorenat dricksvattnet med giftigt avfall avslöjas en av de största miljöskandalerna i vår tid. Filmaren Stephanie Soechtigs undersökning av kemiindustrins giganter är en thriller som får dig att ifrågasätta allt i ditt kök. Amerikansk dokumentär från 2018. Miljöskandalen skildras också i dramafilmen Dark Waters med Sverigepremiär i mars 2020. (Finns att se på SVT Play fram till 4 juni 2020)

Youtube

Closing the Loop

Closing The Loop är världens första dokumentärfilm om nollavfall / cirkulär ekonomi, som stöder FN: s mål för hållbar utveckling 12 om ansvarsfull produktion och konsumtion. Filmen presenteras av den globala hållbarhetseksperten, Dr. Dr. Wayne Visser, i samarbete med Emmy och två gånger Telly Award-vinnande regissören Graham Ehlers Sheldon. Filmen sträcker sig över tre kontinenter och innehåller kommentarer från globala experter och kompetenscentra som World Economic Forum och University of Cambridge. Ett antal innovativa fall med cirkulär ekonomi presenteras också i detalj.

Youtube

Chasing Tomorrow

De franska filmskaparna Mélanie Laurent och Cyril Dion har en synnerligen optimistisk syn på hur man tacklar dagens utmaningar. Genom att hitta kreativa alternativ till våra nuvarande normer för utbildning, jordbruk, energi och ekonomi försöker det inspirera människor att göra lokala förändringar och använda kraften i siffror för att påverka på global skala. (Från 2017)

Netflix

Chasing Coral

Dykare, forskare och fotografer från hela världen samarbetar på en undervattenskampanj för att dokumentera korallrevens undergång.

Youtube

Artifishal, The Fight to Save Wild Salmon

Artifishal är en film om människor, floder och kampen för framtiden för vild fisk och miljön som stöder dem. Den utforskar vildlaxens glidning mot utrotning, hot som utsätts för fiskekläckor och fiskodlingar och vår fortsatt förlust av tro på naturen.

SVT Play

Världens hotade städer, del 3: Venedig

Hur ser Venedigs framtid ut? Ständigt hotad av översvämningar, som blir värre och värre i och med havsstigningen - vad ska rädda staden? Grundad på 400-talet och uppbyggd över 100 öar sammanlänkade med över 300 broar, så är Venedig minst sagt ett byggnadsmässigt under. (Finns att se på SVT Play till den 27 februari 2021)

SVT Play

Världens hotade städer, del 2: Tokyo

Med sina nära 38 miljoner invånare är Tokyo världens mest tätbefolkade stad. Samtidigt är staden under konstant hot från jordbävningar och översvämningar. Under år av vulkanutbrott och tsunamier har arkitekter därför börjat bygga en "stad" under staden för att tackla den stora jordbävning som forskarna menar kommer drabba Tokyo inom 30 år. Historiker, arkitekter och ingenjörer jobbar tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. (Finns att se på SVT Play till den 20 februari 2021)

SVT Play

Vetenskapens värld: Giftet i luften

Del 7 av 20. Giftet i luften. Osynliga i luften finns de: föroreningarna som dödar tusentals människor varje dag. Ny forskning visar hur mikroskopiska luftföroreningar kan ta sig in i oss och skada våra hjärnor. Men forskningen visar också hur vi kan skydda oss. (Finns på SVT Play till 22 augusti 2020)

SVT Play

Antropocen - människans epok

En filmisk resa genom mänsklighetens massiva påverkan på jorden, som har tagit oss in i en ny geologisk tidsålder. Filmteamet har rest till sex kontinenter och 20 länder för att dokumentera och visa hur människan förändrat jorden. En film som beskrivits som lika vacker som förfärande, med berättarröst av Alicia Vikander. Kanadensisk dokumentär från 2018. (Finns på SVT Play till den 31 dec 2021)

SVT Play

Våran lilla bondgård

John och Molly lämnar livet i staden för att med blod, svett och tårar försöka förvandla 80 hektar av förorenad död mark till ett blomstrande ekologiskt jordbruk. Det verkar omöjligt. Men med ständigt nya växter och djur lyckas de mot alla odds skapa ett mikrokosmos i skön harmoni. Som snabbt förvandlas till totalt kaos. En lika dramatisk som hjärtevärmande berättelse om att trotsa den moderna livsstilen och leva nära djur och natur. (Finns på SVT Play till 15 februari 2021)

Netflix

Decoding the Weather Machine

Forskare undersöker jordens klimat och söker ledtrådar över hela planeten – från istäcket på Grönland till Australiens öknar.

SVT Play

Världens hotade städer, del 1: New York

New York, metropolen som symboliserar USA som maktcentrum, är under hot. 400 000 av stadens invånare bor idag i så kallade översvämningszoner. Som en mosaik av småöar längs Atlanten ligger staden, knappt över havsnivån. Den globala uppvärmningen har gett New York fler översvämningar, och än värre orkaner är att vänta. Möt ingenjörerna som försöker hitta lösningarna för att rädda staden. (Finns på SVT Play fram till den 13 februari 2021)

SVT play

Klimatets våldsamma konsekvenser

Amerikansk dokumentär från 2017. Vad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt, och klimatförändringarna samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet. (Finns på SVT Play till den 31 mars 2021)

SVT play

Megabränderna: Skogsbrändernas hjältar (del 2)

Vi får träffa forskare och brandmän runtom i världen som nu utarbetar planer för hur vi ska möta skogsbrändernas nya globala

SVT play

Megabränderna: Det globala hotet (del 1)

Australien, Nordamerika, Sverige - på senare år har stora skogsbränder överraskat världen med sin våldsamma kraft. Bränderna ses som ett av klimatförändringarnas mest uppenbara tecken. I USA brinner varje år mer än tre gånger så stor yta som för en generation sedan. Vi träffar forskarna som undersöker hur och varför skogsbränder blivit till megabränder. (Finns på SVT Play till 1 augusti 2020)

Burned

Burned

BURNED berättar om den snabba förstörelsen av våra skogar för bränsle och undersöker politiska kryphål, enorma subventioner och uppenbar greenwashing av den växande biomassan elkraftsindustrin.

SVT Play

Uppdrag Granskning: Arlagården

I Arlas reklam vandrar välmående kor på ständigt gröna ängar. Men nytagna bilder från en mjölkgård i Sverige vittnar om en verklighet som är långt ifrån den svenska "Bregottfabriken". (Finns på SVT Play till 21 feb 2021)

SVT play

PUSH

Att bo i världens städer blir allt dyrare. Medelklassen och fattiga har inte råd att bo kvar. Unga är chanslösa på bostadsmarknaden. Utvecklingen drivs på av internationella kapitalfonder som ser bostäder som en god investering. Filmaren Fredrik Gertten följer Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för bostadsfrågor, runt hela världen. Överallt träffar de människor som trycks ut från sina hemkvarter på grund av finansiella intressen. (Finns på SVT Play den 14 juli 2020)

SVT Play

Rapport från 2050

Erik Haag och Lotta Lundgren rapporterar från en framtid 2050 där resorna blivit kortare, flygplan sällsynta och egen bil ett privilegium för dem som bor på landet. Medverkande är bl.a. kulturskribenten Ulrika Knutson, psykiatrikern Anders Hansen och historikern Peter Englund. (4 avsnitt, släpps i omgångar)

Youtube

Grandfather. Full Documentary

En inspirerande film om en gammal man som lever hållbart med småskaligt jord- och skogsbruk på sin lilla gård med några djur. Hela filmen finns alltså att se på Youtube.

SVT play

2040 - framtidsfilmen

Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En personlig och hoppfull film om en bättre framtid. (Finns på SVT Play till den 4 jan 2021)

SVT play

Östersjön - Hot och hopp

Folke Rydén återbesöker Östersjön 10 år efter sin första dokumentär om vårt innanhav. Bokslutet han gör innehåller: torskkollaps, omfattande utsläpp från djurfabriker och larm om nya miljögifter men också hopp om minskad övergödning och renare vatten.

Netflix

Cowspiracy - Hemligheten bakom hållbarhet

Vi får ibland höra att Cowspiracy är vinklad från de som vill få stopp för djurhållningen men vi tycker ändå det är bättre att se den och bilda sig sin egen uppfattning då det är en ganska intressant dokumentär och det är många som sett den.

Netflix

Minimalism: A Documentary About the Important Things

Fler, nyare, coolare saker – det är den amerikanska drömmen. Men en del tycker att drömmen borde handla mer om lycka.

SVT play

Klimatkrisen del 2, lösningarna (tidigare i Vetenskapens Värld)

Kan forskarna hjälpa världen ut ur klimatkrisen? Genom att både ställa om energisystemen och anpassa oss till ett nytt klimat kan vi begränsa skadorna. Men hur mycket? Lär dig mer om kalvande isbergs betydelse för klimatet, koraller, vattennivån och jakten på den perfekta klimatmodellen. (Finns på SVT Play till den 2 feb 2020)

SVT play

Klimatkrisen del 1, bevisen (tidigare i Vetenskapens Värld)

Klimatförändringarna och hur vi lärde oss att förstå dem. Vad är det som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det? I filmen går vi till botten med frågan med hjälp av vetenskapens starkaste argument. Lär dig om skogens andning, Antarktis kalla hav och Keelingkurvan.
(Finns på SVT Play till 1 feb 2020)

SVT play

Klimatets våldsamma konsekvenser

Vad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt, och klimatförändringarna samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
(Finns på SVT Play till 31 mars 2021)

SVT play

David Attenborough: Klimatkrisen

Vi är bara två grader från en klimatkatastrof. Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa den utvecklingen. Av världsledande experter får vi all fakta om klimatkrisen och den globala uppvärmningens effekter. Detta är den största utmaning människan har stått inför. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen.
(Finns på SVT Play till 14 april 2020)