Miljö- och klimatkalendariet (endast online nu!)

Vi började utveckla denna sida med olika geografiska indelningar men nu så här i Coronatider visar vi istället upp så många digitala events vi kan hitta för de förtjänar tittare. Tipsa oss hemskt gärna om det ni har på gång så lägger vi upp.

Anordnare

Titel och mer info

Klimatriksdagen

21.02.20 (13:00 - 16:00)

FOLK - Medborgarkraft i den lokala klimatpolitiken
För att samla klimatrörelsens lokala grupper, och erfarenheterna av att driva på kommunerna inför denna konferens, bjuder vi in till webinarium nummer två i Forum för lokal klimataktivism (FOLK). Vi lyfter fram goda exempel, utbyter erfarenheter och söker möjligheter till samverkan mellan lokala grupper - för att öka trycket på politiken, lokalt och nationellt. Vi diskuterar också gemensamma frågeställningar och utmaningar som vi gärna vill ha upp till diskussion under CO2-budget-konferensen i maj 2021.

MatLust

21.02.05 (12:30 - 13:00)

Cook along lunch på Science Week
Som en del av Science Week får vi följa med in i skolköket och inspireras av när skolkockar och elever från Södertäljes grundskolor tillagar en hållbar skollunch baserat på råvaror som är utvecklade i MatLust:s testbädd. Deltar gör också Sara Jervfors, projektchef MatLust och kostchef Södertälje kommun samt Adam Engström från företaget A2O. Inspiration, måltidsglädje och ett bidrag till en hållbar framtid utlovas!

Studiefrämjandet Sörmland

21.02.02 (19:00 - 20:00)

Miniseminarium inför KlimatHoppMötet med Heidi Andersson
Vårens andra miniseminarium inför KlimatHoppMötet med Heidi Andersson. Kvällens rubrik är: Att vara den förändring en själv vill se i världen - konsten att leva fossilfritt. Heidi Andersson från byn Ensamheten utanför Storuman är elvafaldig världsmästare i armbrytning och djupt engagerad i klimatfrågan. Tillsamman med sin man Björn Ferry har hon satt som mål att leva ett helt fossilfritt liv från år 2025. Miniseminariet genomförs som ett samtal mellan Lena Wistrand, Studiefrämjandet, och Heidi Andersson.

Lunds Fältbiologer

2021-01-31 (04:00)

Vinterfågelrally med Lunds Fältbiologer + tävling mot Uppsala fältbiologer
Delta på årets kanske intensivaste aktivitet! Tävla i fågelskådning med en eller flera kompisar, genom att ta sig runt i det slaskiga januarivädret och hitta så många fågelarter som möjligt!

Naturskyddsföreningen i Linköping

2021-01-28 (18:00)

Föredrag och diskussion om Hyggesfritt skogsbruk med Mats Holm och Sven-Owe Kymnedal
Hyggesfritt skogsbruk är i ropet. Vad innebär det i praktiken? Vilka är fördelarna? Vad finns det för nackdelar? Passar det alla marker? Mats Holm på Skogsstyrelsen har under flera år arrangerat utbildningsdagar och andra aktiviteter om olika former av hyggesfritt skogsbruk. Sven-Owe Kymnedal från föreningen Säker skog deltar som medvärd.

Clara Lidberg och Medlemsgrupp för Miljöpartiet i Stockholms stad

2021-01-28 (19:00 - 20:30)

Biodrivmedel - bra för klimatet men dåligt för djur och natur?
Åsikterna om biodrivmedlens roll i det svenska transportsystemets omställning går isär och inom Miljöpartiets pågår sedan länge en livaktig diskussion om huruvida vi ska använda biodrivmedel för att rädda klimatet eller ta större hänsyn till den biologiska mångfalden. Klarar vi en snabb omställning utan biodrivmedel? Kan biodrivmedel produceras utan att vi skadar den biologiska mångfalden. Träffen syftar till att ge en gemensam bild av kunskapsläget och öppna upp för en diskussion kring biodrivmedel inom Miljöpartiet. Forskarna Pål Börjesson och Tommy Lennartsson kommer att presentera erfarenheter och slutsatser som de kunnat dra från sina studier på biodrivmedel och markanvändning. Därefter kommer Karin Svensson Smith att moderera en längre frågestund där även du som lyssnare kommer att kunna ställa din fråga.

Tricorona Climate Partner

2021-01-26 (14:00 - 14:45)

Webinar: Kom igång med klimatarbetet!
Vill ni få en kickstart i klimatarbetet? Välkomna på webinarium med oss på Tricorona Climate Partner!

Vår vision är att alla företag tar sitt klimatansvar och vi är övertygade om att alla kan göra något. Vi kommer i det här webinariet gå igenom grunderna i klimatarbetet och hur ni kan anpassa det efter ambitionsnivå och budget. Webinariet riktar sig till er som antingen vill komma igång med klimatarbetet eller behöver hjälp med att strukturera upp det.

Nya skogsgruppen Uppsala

2021-01-26 (18:00)

Digitalt planeringsmöte med Nya skogsgruppen
Välkommen på planeringsmöte! Vi ses digitalt via zoom och sammanfattar 2020 för att sedan blicka framåt och planera skogsvåren 2021. Det är ett perfekt tillfälle för dig som är ny i föreningen eller nyfiken på att engagera dig för skogen lokalt. Du kanske till och med har spännande idéer att presentera?

Extinction Rebellion Sverige

2021-01-19 (19:00)

Samtalscirkel: Om aktivism och kollapsen
Samtalscirkel/Sharing circle är ett tryggt utrymme där aktivister kan dela med sig av sin sorg för världen och sin upplevelse av aktivism. Vi använder oss av metoden aktivt lyssnande som facilitatorn går igenom i början av sessionen.

Det är en vanlig mänsklig reaktion att känna sig ängslig under en kris. Vi upplever just nu ett delat trauma. Att tillåta alla känslor att få finnas, smärtsamma eller inte, håller oss grundade i den nuvarande stunden. Om vi inte tillåter oss att känna vår sorg kan den projiceras på okonstruktiva former i vår aktivism, mot våra medmänniskor och mot oss själva.

Nordisk kulturkontakt

2021-01-19 (17:00 - 17:45)

Skogen kallar: David Thurfjell
Skogen kallar! är en serie samtal, intervjuer och filmer där vi reflekterar över nutidsmänniskans förhållande till naturen utifrån ett uttalat konst- och kulturperspektiv. Detta gör vi tillsammans med inbjudna nordiska gäster som representerar olika kulturtgrenar, ofta med fokus på samiska konst-och kulturutövare. Vår första gäst är den rikssvenska religionshistorikern och professorn David Thurfjell, som med anledning av sin bok Granskogsfolk – hur naturen blev svenskarnas religion, blir intervjuad av den finländska kulturjournalisten Marit Lindqvist. Boken handlar om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt försöker dominera eller fjärma oss ifrån. Som grund för boken ligger Thurfjells intervjuer med ett 70-tal svenskar.

Tricorona Climate Partner

2020-12-10 (09:00)

Webinar: Trender inom klimatarbetet
Joel Nord, analyschef på Tricorona Climate Partner, kommer gå igenom vad vi har märkt att allt fler kunder efterfrågar inom klimatarbetet och vad ni som företag ska arbeta med för att ha en uppdaterad klimatstrategi. Vi ger er en inblick i på vilket sätt ambitionerna i klimatarbetet har ökat hos företag. Webinariet är kostnadsfritt.

Ickevåld - mötesplats för aktivister, forskare och rörelser, Kristna Fredsrörelsen, Swefor och Studieförbundet Bilda (Umeå)

2020-11-21 (16:00)

ICKEVÅLD 2020 - Stå upp! Stå emot! Ställ om!
Ickevåld 2020 är en mötesplats för aktivister, forskare och rörelser som väljer att STÅ UPP – STÅ EMOT – STÄLLA OM. För fred och rättvisa, frihet från våld och för hållbara sätt att leva. Ickevåld 2020 bärs av övertygelsen att en annan värld är möjlig!

Studiefrämjandet Sörmland, Klimatklubben Eskilstuna

2020-10-06 (19:00–20:00)

Vår väg mot 1 ton
För att nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet behöver de genomsnittliga utsläppen av koldioxid från vår privata konsumtion minska från ungefär 10 till 1 ton per person och år. Johan Rudborg, Klimatinitiativ Strängnäs, berättar om sin och hustrun Monicas resa från 10 ton till idag under 1,5 ton. Hur har de gjort? Vilka utmaningar har de haft? Och har de försakat något?

Naturskyddsföreningen

2020-10-06 (18:30–20:30)

Digital workshop: Det kan din kommun göra för klimatet
Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna så krävs det stora förändringar – på alla samhällsnivåer. Lokala initiativ är i många fall avgörande för att vi ska lyckas. Var med på Naturskyddsföreningens digitala workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen. Vi ger tio tips på konkreta frågor där en kommun kan göra väldigt stor skillnad.

Klimatriksdagen

2020-10-03 (13:00–16:00)

FOLK - Klimatriksdagens Forum för Lokal Klimataktivism
FOLK är Klimatriksdagens mötesplats för grupper som driver lokalt klimatarbete. Vi samverkar med andra rörelser och aktörer för att nå brett geografiskt och socialt. FOLK bjuder in till en digital inspirationsdag den 3 oktober 2020 där lokala grupper kan presentera sig för och lära av varandra.

Bagarmossens Folkets Hus och Researchers Desk

2020-10-03 (14:00–15:00)

Föreläsning: Klimatkompensation - Fungerar det?
Brandekolog Maria Johansson har en bakgrund inom skogsforskning i Afrika. Hon föreläser om problem med klimatkompensation i alla led, från konsument till projekt i fattiga länder. Om varför inbindning i "grönt" kol i träd i den snabba kolcykeln inte kan kompensera för utsläpp av fossilt "svart" kol från den långsamma, geologiska, kolcykeln. Hur trädplantering och förnybar energi kräver stora markarealer och hotar ekosystem och lokal försörjning. Om att priset är alldeles för lågt och varför Parisavtalet borde omöjliggöra utsläppshandeln med fattiga länder. Föreläsningen avslutas med en diskussionsfråga om hur kompensationstanken påverkar vår ambitionsnivå att göra riktiga utsläppsminskningar här hemma.

Olof Palme International Center och End Ecocide Sweden

2020-10-01 (13:30–14:30)

Kan en Ecocidlag stoppa klimatförstörelsen?
I dagsläget är det fullt lagligt för företag och stater att förstöra vår natur. Att göra ecocid till en internationell lag skulle ändra på detta. Hur skulle en lagförändring för att skydda naturen bidra till en rättvis klimatomställning? Hur kan vi gå framåt?

Djurskyddet Sverige

2020-09-31 (10:00–16:00)

Djurskyddskonferensen 2020
MED FOKUS PÅ DJURSKYDD: Hållbart, för vem? Djurskyddet Sverige bjuder in till djurskyddskonferens den 1 oktober i Stockholm. Observera att datumet är ändrat på grund av rådande omständigheter med coronaviruset. Hållbart och klimatsmart är orden på allas läppar just nu men risken finns att djuren glöms bort. Hur ser vi till att djurens välfärd blir en självklar del i hållbarhetsbegreppet? I år tar vi tag i hållbarhets- och klimatdebatten och ber olika inspirerande föreläsare berätta hur de ser att djurskydd, klimat och hållbarhet kan kombineras.

Stockholms läns hemslöjdsförening

2020-09-30 (13:00–19:00)

Återbruksinspiration
En utställning om återbruk. Stickade tröjor, dukar, sängkläder, frottéhanddukar och kartonger kan få nytt liv och bli nya saker. Vi visar hur det går till och vad det kan bli.

SMHI - Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut och Swedish Water House

2020-09-30 (09:00–12:00)

Vatten och klimatkrisen
Vattenfrågan var länge underordnad i klimatdebatten men nu börjar något hända. Allt fler inser att klimatanpassning handlar mycket om vatten och att vatten också är en nyckel till minskade utsläpp. Den 30 september samlar SMHI och SIWI Swedish Water House ledande experter till ett webbsänt seminarium om hur vatten kan hjälpa oss nå målen i Parisavtalet.

KRAV, Organic Sweden och MatLust

2020-09-30 (10:00–15:00)

Ekologiska Framtidsdagen 2020

Bagarmossens Folkets Hus

2020-09-30 (Olika)

Miljövänliga veckan i Bagarmossen
Miljövänliga veckan i Bagarmossen för dig som gillar hållbarhet och återbruk. Film med David Attenborough, klädbyte, gör-det-själv workshops, stickcafé, inspirationsutställningar med lappa och laga-tips, guidade turer, pop-up med cirkulära företag, föreläsningar om klimatkompensation och återbruk av textilier. Dessa punkter och flera därtill samlas under paraplyet Miljövänliga veckan i Bagarmossen. Du finner översiktligt program nedan, du kan läsa mer under respektive event. Programmet uppdateras kontinuerligt med mer information. Alla programpunkter är kostnadsfria. Till en del aktiviteter kommer du att behöva biljett. Flera av programpunkterna livesänds här i eventet.

Greenpeace Göteborg

2020-06-08 (18:00–19:15)

Preemwashing-skolan!
Visst låter greenwashing smutsigt! Men vad innebär egentligen greenwashing i allmänhet och och Preemwashing i synnerhet? Kan reklam faktiskt vara bra? Och varför anmäler Greenpeace Preem till Konsumentverket.

Detta och mycket mer hoppas vi kunna förtydliga i vår greenwashing-skola med Preem som huvudexempel! Efter denna timma hoppas vi att du enklare kan identifiera felaktig reklam - och vad du kan göra åt det!