Miljö- och klimatkalendariet (endast online nu!)

Vi började utveckla denna sida med olika geografiska indelningar men nu så här i Coronatider visar vi istället upp så många digitala events vi kan hitta för de förtjänar tittare. Tipsa oss hemskt gärna om det ni har på gång så lägger vi upp.

Anordnare

Titel och mer info

Ickevåld - mötesplats för aktivister, forskare och rörelser, Kristna Fredsrörelsen, Swefor och Studieförbundet Bilda (Umeå)

20.11.21 (16:00)

ICKEVÅLD 2020 - Stå upp! Stå emot! Ställ om!
Ickevåld 2020 är en mötesplats för aktivister, forskare och rörelser som väljer att STÅ UPP – STÅ EMOT – STÄLLA OM. För fred och rättvisa, frihet från våld och för hållbara sätt att leva. Ickevåld 2020 bärs av övertygelsen att en annan värld är möjlig!

Studiefrämjandet Sörmland, Klimatklubben Eskilstuna

20.10.06 (19:00–20:00)

Vår väg mot 1 ton
För att nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet behöver de genomsnittliga utsläppen av koldioxid från vår privata konsumtion minska från ungefär 10 till 1 ton per person och år. Johan Rudborg, Klimatinitiativ Strängnäs, berättar om sin och hustrun Monicas resa från 10 ton till idag under 1,5 ton. Hur har de gjort? Vilka utmaningar har de haft? Och har de försakat något?

Naturskyddsföreningen

20.10.06 (18:30–20:30)

Digital workshop: Det kan din kommun göra för klimatet
Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna så krävs det stora förändringar – på alla samhällsnivåer. Lokala initiativ är i många fall avgörande för att vi ska lyckas. Var med på Naturskyddsföreningens digitala workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen. Vi ger tio tips på konkreta frågor där en kommun kan göra väldigt stor skillnad.

Klimatriksdagen

20.10.03 (13:00–16:00)

FOLK - Klimatriksdagens Forum för Lokal Klimataktivism
FOLK är Klimatriksdagens mötesplats för grupper som driver lokalt klimatarbete. Vi samverkar med andra rörelser och aktörer för att nå brett geografiskt och socialt. FOLK bjuder in till en digital inspirationsdag den 3 oktober 2020 där lokala grupper kan presentera sig för och lära av varandra.

Bagarmossens Folkets Hus och Researchers Desk

20.10.03 (14:00–15:00)

Föreläsning: Klimatkompensation - Fungerar det?
Brandekolog Maria Johansson har en bakgrund inom skogsforskning i Afrika. Hon föreläser om problem med klimatkompensation i alla led, från konsument till projekt i fattiga länder. Om varför inbindning i "grönt" kol i träd i den snabba kolcykeln inte kan kompensera för utsläpp av fossilt "svart" kol från den långsamma, geologiska, kolcykeln. Hur trädplantering och förnybar energi kräver stora markarealer och hotar ekosystem och lokal försörjning. Om att priset är alldeles för lågt och varför Parisavtalet borde omöjliggöra utsläppshandeln med fattiga länder. Föreläsningen avslutas med en diskussionsfråga om hur kompensationstanken påverkar vår ambitionsnivå att göra riktiga utsläppsminskningar här hemma.

Olof Palme International Center och End Ecocide Sweden

20.10.01 (13:30–14:30)

Kan en Ecocidlag stoppa klimatförstörelsen?
I dagsläget är det fullt lagligt för företag och stater att förstöra vår natur. Att göra ecocid till en internationell lag skulle ändra på detta. Hur skulle en lagförändring för att skydda naturen bidra till en rättvis klimatomställning? Hur kan vi gå framåt?

Djurskyddet Sverige

20.09.31 (10:00–16:00)

Djurskyddskonferensen 2020
MED FOKUS PÅ DJURSKYDD: Hållbart, för vem? Djurskyddet Sverige bjuder in till djurskyddskonferens den 1 oktober i Stockholm. Observera att datumet är ändrat på grund av rådande omständigheter med coronaviruset. Hållbart och klimatsmart är orden på allas läppar just nu men risken finns att djuren glöms bort. Hur ser vi till att djurens välfärd blir en självklar del i hållbarhetsbegreppet? I år tar vi tag i hållbarhets- och klimatdebatten och ber olika inspirerande föreläsare berätta hur de ser att djurskydd, klimat och hållbarhet kan kombineras.

Stockholms läns hemslöjdsförening

20.09.30 (13:00–19:00)

Återbruksinspiration
En utställning om återbruk. Stickade tröjor, dukar, sängkläder, frottéhanddukar och kartonger kan få nytt liv och bli nya saker. Vi visar hur det går till och vad det kan bli.

SMHI - Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut och Swedish Water House

20.09.30 (09:00–12:00)

Vatten och klimatkrisen
Vattenfrågan var länge underordnad i klimatdebatten men nu börjar något hända. Allt fler inser att klimatanpassning handlar mycket om vatten och att vatten också är en nyckel till minskade utsläpp. Den 30 september samlar SMHI och SIWI Swedish Water House ledande experter till ett webbsänt seminarium om hur vatten kan hjälpa oss nå målen i Parisavtalet.

KRAV, Organic Sweden och MatLust

20.09.30 (10:00–15:00)

Ekologiska Framtidsdagen 2020

Bagarmossens Folkets Hus

20.09.30 (Olika)

Miljövänliga veckan i Bagarmossen
Miljövänliga veckan i Bagarmossen för dig som gillar hållbarhet och återbruk. Film med David Attenborough, klädbyte, gör-det-själv workshops, stickcafé, inspirationsutställningar med lappa och laga-tips, guidade turer, pop-up med cirkulära företag, föreläsningar om klimatkompensation och återbruk av textilier. Dessa punkter och flera därtill samlas under paraplyet Miljövänliga veckan i Bagarmossen. Du finner översiktligt program nedan, du kan läsa mer under respektive event. Programmet uppdateras kontinuerligt med mer information. Alla programpunkter är kostnadsfria. Till en del aktiviteter kommer du att behöva biljett. Flera av programpunkterna livesänds här i eventet.

Zeromission, GodEl och U&We

20.06.23 (08:45–12:00)

Kostnadsfri utbildning: Klimatpositiv
Målet med utbildningen är att du ska få större förståelse för vad som krävs för att skapa klimatpositiva varor, tjänster och verksamheter och på så sätt vara med och driva näringslivets omställning. Utbildningen tar sin utgångspunkt främst i ISO 14021 – en internationell och oberoende standard som reglerar begreppet klimatneutralitet, samt de kriterier för klimatpositiv som finns registrerade på clipop.org som allt fler företag börjar följa som en standard.

Greenpeace Göteborg

20.06.08 (18:00–19:15)

Preemwashing-skolan!
Visst låter greenwashing smutsigt! Men vad innebär egentligen greenwashing i allmänhet och och Preemwashing i synnerhet? Kan reklam faktiskt vara bra? Och varför anmäler Greenpeace Preem till Konsumentverket.

Detta och mycket mer hoppas vi kunna förtydliga i vår greenwashing-skola med Preem som huvudexempel! Efter denna timma hoppas vi att du enklare kan identifiera felaktig reklam - och vad du kan göra åt det!

Medborgarskolan (Stockholm) och Emilia - köpstopp och klimat

20.06.03 (19:30–21:00)

Webinar-Så får du ett enklare liv med köpstopp!
Har du funderat på köpstopp och är du nyfiken på hur du kan skapa ett härligt och annorlunda ”här och nu” i ditt liv? Är din tillvaro inte riktigt som du önskar? I det här webinariet kommer du få ökad kunskap kring VARFÖR du ska testa ett köpstopp och HUR man praktiskt går tillväga. För att öka på dina chanser att lyckas blir du också inbjuden till en gemenskap kring köpfrihet.

Medveten Konsumtion

20.06.02 (12:00–13:00)

Webinarium: Medveten Konsumtion nu!

Vegoforum

20.05.27 (12:00–13:15)

Vegoforum 2020 Digital Vego i skolan: så jobbar kostcheferna
Under seminariet får vi höra kostcheferna Sara Jervfors (Södertälje och Gnesta) och Alain Grenard (Karlstad) prata om hur de jobbar med hållbar skolmat med mer vego i sina kommuner. Båda kommunerna har jobbat framgångsrikt med detta och kostcheferna delar med sig av sina framgångsrecept för kommunala vegosatsningar.

Rebecka Le Moine

20.05.22 (10:00–11:00)

Världen bortom Coronakrisen: Ekocidlagstiftning?
Vi befinner oss i en hälsokris utan motstycke i modern tid. Denna akuta kris kommer i en tid av ekologisk kris, även den utan motstycke; arter utrotas i en takt världen inte upplevt sedan dinosaurierna dog ut. Och, det kommer en tid efter coronakrisen.

Är det möjligt att ställa om samhället för att värna om naturens hälsa? Är ekocid som internationellt brott en möjlig väg framåt?

Naturskyddsföreningen

20.05.22 (10:00–15:00)

LIVE: Så kan du hjälpa den biologiska mångfalden i din trädgård
Många djur och växter har det tufft just nu. Ett exempel är bina. Mer än en tredjedel av våra vilda bin är hotade. Men som tur är finns det saker att göra för att underlätta livet för våra vilda trädgårdsmästare. Vi pratar med Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen. Samtalet direktsänds på Naturskyddsföreningens Facebooksida.

Biologiska Mångfaldens Dag

20.05.19 och 20.05.22 (Flera tider)

Digital Naturfestival på Biologiska Mångfaldens dag
Det blir ett annorlunda firande av Biologiska mångfaldens dag 22 maj i år på grund av coronapandemin. Dagen som på kort tid blivit en av Sveriges största naturhögtider med hundratals aktiviteter blir i år även en digital naturfestival med mängder av livesändningar. Sveriges naturföreningar skapar tillsammans ett späckat program med allt från uppvisningar av vackra naturområden till tips om hur du gynnar biologisk mångfald i din trädgård.

Cradlenet

20.05.19 (15:00 - 16:00)

Cirkulär stadsutveckling med digitalisering och AI
I detta spännande seminarium belyses utmaningarna och möjligheterna att med hjälp av digitaliseringens kraft påskynda omställningen till ett cirkulärt samhälle.

Städernas tillväxt kan driva omställningen till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle, om man samtidigt tar de globala målen i beaktning. Här kan även beslutfattare göra stor skillnad när prioriteringar ska göras inom bostadsutveckling, mobilitet och ekonomisk tillväxt.

Natur i Stockholms stad

20.05.14 (12:00–13:00)

Webbinarium - Biodiversity in Cities
Den 14 maj bjuder Stockholms stad, tillsammans med Association of Diplomats Stockholm, Frankrikes Ambassad i Sverige, Franska Institutet, Tysklands ambassad i Sverige och organisationen Stockholm Loves Pollinators in till ett webbinarium om biologisk mångfald i städer.

Omställning Österbotten och Omställningsnätverket

20.05.11 (12:00–14:00)

Skogsträdgårdar
Välkomna till åttonde webinariet i serien Samtal om lokal matförsörjning i Coronakrisens skugga. Den här gången är det tillsammans med Philipp Weiss som avslöjar hemligheten bakom skogens förmåga att producera ett överflöd av grönska från tidig vår till sen höst. Skogsträdgårdsodling är en odlingsteknik djupt förankrad i ekologin med stor potential för självhushållaren.

Djurens Rätt

20.05.09 (09:30)

Sommarturné-kickoff med Djurens Rätt
Vill du hänga med på Sveriges förmodligen största ideella informationssatsning? På sommarturnén besöker Djurens Rätt roliga festivaler och sommarevenemang med volontärer och turnécoacher. För att på bästa sätt utbilda och peppa inför sommaren anordnar Djurens Rätt tre kickoffer. Häng på!

Fores

20.05.08 (08:30–09:30)

Webbinarium: Varmare klimat – iskall nyhet?
Blev 2019 året då klimatet gick från iskall till, om inte stekhet, i alla fall varmare nyhet? Blev klimatet till och med den absolut största nyheten? Hur har Greta-effekten synts på tidningssidor, i radio och tv? Vilka medier skriver och sänder mest och till vem riktas det? Hänger näringslivsmedia med på tåget? Och hur skildras de som drabbas allra hårdast av klimatkrisen?

Miljöpartiet de gröna i Skarpnäck

20.05.07 (18:00–20:00)

Lokalt klimatarbete - digitalt öppet möte
Vi bjuder in experter, opinionsbildare och andra spännande personer till samtal om hur Stockholm stad arbetar med klimatanpassningar och tar reda på vad som händer ute i stadsdelarna och vad vi kan göra i vår vardag för att bidra till att minska utsläppen och skapa en mer hållbar framtid.

KF - Klimatföreningen

20.05.07 (09:00–16:00)

KI Sustainability Day 2020 - save the date!
A sustainable consumption and production of goods and services is necessary to reduce the negative impact on the climate and the environment as well as on people's health. This year KI Sustainability Day will be conducted online and focus on Sustainable Development Goal 12.

During the day we will be having online lectures, discussions and other types of activities. The schedule for the day will soon be announced!

Klimatprata

20.05.06 (17:00 - 18:00)

Svårigheter i klimatsamtal - digital träff
Onsdagen den 6 maj kl. 17-18 kommer vi ha en digital träff där vi undersöker sektionen om ”Svårigheter i klimatsamtal”. Hur kan texten utvecklas och fördjupas? Finns det perspektiv som saknas här? Samtalstekniker vi kan lägga till?

Studiefrämjandet Skaraborg, Camino m.fl.

20.05.05 (20:30–21:30)

Ett hållbart liv - distansföreläsning
Förändring börjar med ett enda steg. Johanna Stål, redaktör för Caminomagasin.se och författare till bland annat boken Ett hållbart liv, har över 365 tips på steg att börja med.

Hon delar i sin föreläsning med sig av sina bästa tips för en mer hållbar planet och ger ingångar till hur man kan börja, vad som är mest effektivt att lägga sin energi på och kring hur man gör det roligare. Men att göra ”rätt” är inte alltid så lätt och Johanna pratar också om hinder och psykologiska barriärer för att agera hållbart, men ger också tips på hur vi kan nå igenom dessa, både på det personliga planet och på samhällsnivå.

Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden

20.05.05 (18:30–20:30)

Jorden vi ärver- digitalt filmparty och diskussion med skaparen
Inför vår nästa filmvisning är vi glada över att välkomna Maximilian Isendahl från Jord Åt Folket, för att diskutera hans film "Jorden vi ärver - en global kamp i jämtländskt perspektiv". Filmen handlar om kampen för matsuveränitet i Sverige, effekterna av EU:s inträde i politiken och utnyttjandet av marken och landsbygden. I filmen möter vi bland annat Torgny Östling, ordförande för NOrdbruk - den svenska medlemsorganisationen i den globala småbrukarrörelsen La Via Campesina

Naturskyddsföreningen

20.04.29 (09:30–11:00)

Omstart som nystart: från coronakris till fossilfrihet
Vad kan coronakrisen lära oss om samhällets och politikens kapacitet att hantera andra kriser, såsom klimatförändringarna? Den pågående coronapandemin har ställt världen på ända. Regeringar världen över har på några få veckor vidtagit åtgärder som innebär stora ingripanden i samhällets sociala och ekonomiska strukturer. Det är en omställning utan motstycke i modern tid, och den är smärtsam men nödvändig.

Rebecka Le Moine

20.04.28 (14:00–15:00)

Webbinarium om tillväxtkritik
Vi befinner oss i en hälsokris utan motstycke i modern tid. Men det kommer en tid efter coronakrisen, och frågan är hur vi då kan bygga upp ett bättre samhälle. För att diskutera det bjuder jag in till en föreläsningsserie online, på temat: Bortom coronakrisen, hur kan vi bygga upp ett bättre samhälle?

I nästa avsnitt tar vi an den överideologi som går tvärs över den etablerade politiken, från vänster till höger all politik - vi angriper tillväxtparadigmet. En ökande BNP är ett politiskt mål, men för att få BNP att växa krävs uttag av naturresurser.

Är en blomstrande ekonomi samma sak som en ständigt växande ekonomi? Vad är syftet med en växande ekonomi, och måste en ekonomi växa för evigt? Är det rimligt att vi alltid ska kunna producera mer, och till vilket pris?

Ingenjörer för Miljön

20.04.27 (18:00–19:00)

MILJÖL om bildelning #nevsshare
Ikväll gästas vi av Charlotte Eisner som efter många år i elektrifierings- och laddvärlden nu utvecklar ett mobility ECO system för den smarta staden på NEVS. Charlotte var medgrundare och VD på laddteknikbolaget Charge Amps. Därefter bidrog Charlotte till DEFAs framgångsrika satsning på laddsystem för elbilar. Charlotte är en drivande pionjär i omställningen till hållbar mobilitet. Hon sitter i Electricitys styrelse och är med i NEVS engagemang i Hammarby Sjöstad 2.0 samt i 2030 sekretariatet och i BilSwedens nya Mobility-as-a-Service grupp.

Clarion Hotel Sign

20.04.20 (07:30–09:00)

A Sustainable Start - Webinar
Varannan måndag skapar vi utrymme att inspirera, utveckla möjligheter och ta det där sista steget till action för att göra det vi kan för att bidra till en hållbar planet. Allt från vad du kan göra själv som enskild individ till vad du som företagare kan göra för att skapa minsta möjliga avtryck på vår värld - och framförallt, vi strävar mot att hitta och ta actions som skapar effekt

Fältbiologerna

20.04.20 (19:00–20:30)

Måndagsmys med Fältbiologerna: Tema miljörättvisa
Varje måndag 19:00-20:00 kommer Fältbiologerna ordna måndagsmys, öppet för alla mellan 6-26 år. Vi umgås tillsammans över Zoom för att ha trevligt och prata om miljöfrågor med ett nytt tema varje måndag. Tanken är att det ska vara ganska informellt och avslappnat, ett tillfälle att umgås helt enkelt.

Nu på måndag har vi temat miljörättvisa. Hur kan omställningen bli rättvis för alla? Vilka kopplingar finns mellan klimatkrisen och makt, pengar, rasism, patriarkatet och globala orättvisor? Vad borde miljörörelsen göra för att bygga broar till andra rörelser och inkludera fler i kampen? Dessa frågor och många fler kommer vi tillsammans prata om på måndag. Varmt välkomna!

The Climate Collage - Sweden

20.04.17 (16:30–19:30)

Climate Collage Workshop Online
The Climate Collage is a serious game about climate change, based on collective intelligence and creativity. Whether you’re completely new to the topic or quite savvy, you can play the Climate Collage. In 3 hours’ time, you will retrace the IPCC*’s reasoning and you may even have fun doing it! You’ll also have the opportunity to discuss the consequences, challenges and changes that you see are coming or should be coming.

Hållbar Ekonomi MP Stockholm

20.04.16 (18:00–20:00)

Konsumentmakt – tankar om mobilisering för förändring
Välkomna på nätverksträff med Naturskyddsföreningens chef för Handla Miljövänligt Eva Eiderström med fokus på konsumentmaktens roll i omställningen av ekonomin.

Omställningsnätverket

20.04.16 (19:00–21:00)

Webinarium: Omställningsrörelsen - bortom hållbarhet
Omställningsnätverkets ordförande David Bennett och tidigare ordförande Pella Thiel berättar varför de är så engagerade av denna rörelse och ger en introduktion till vad de menar med omställning egentligen. Varför är fokus på det lokala? Vad gör omställningsinitiativ? Vad menas med inre omställning? Och hur börjar man egentligen?

Sthlm Social Innovation Lab

20.04.16 (15:00–16:30)

Klimatwebinar om yttre och inre omställning
Välkommen till ett gemensamt utforskande av yttre och inre omställning med perspektiv från klimatdokumentären Day Zero, demokratin i klimatkrisens tid, omställningsrörelsen samt vägar till bättre samtalskvalité i en tid av ökad polarisering. Ett dialogprojekt för att gemensamt öka vår förståelse och resiliens.

Studiefrämjandet Skaraborg

20.04.16 (18:30-20:00)

Ett hållbart liv - distansföreläsning
Förändring börjar med ett enda steg. Johanna Stål, redaktör för Caminomagasin.se och författare till bland annat boken Ett hållbart liv, har över 365 tips på steg att börja med.

Hon delar i sin föreläsning med sig av sina bästa tips för en mer hållbar planet och ger ingångar till hur man kan börja, vad som är mest effektivt att lägga sin energi på och kring hur man gör det roligare. Men att göra ”rätt” är inte alltid så lätt och Johanna pratar också om hinder och psykologiska barriärer för att agera hållbart, men ger också tips på hur vi kan nå igenom dessa, både på det personliga planet och på samhällsnivå.

Fältbiologerna

20.04.07 (19:00–20:00)

Aktivistafton: Rädda naturen - hur du kan rädda din lokala natur
Industriernas och storstädernas hänsynslösa utbyggnad hotar allt fler sjöar, skogar, våtmarker och stränder. Men motståndet växer. Över hela världen går människor ihop, i protest mot kalhyggen, gruvor, oljeledningar och annan exploatering. Fältbiologernas vice ordförande Leo Rudberg - som var med och räddade både Ojnareskogen på Gotland och Råstasjön i Stockholm - ger här en pedagogisk steg-för-steg-guide till dig som vill skydda till naturområde med fredliga, politiska medel, med inspiration från Standing Rock, Gallok och Väleskogen.